راهنمای کاشت خیار درختی و نکاتی برای رشد بهتر آن 🤩
در این مقاله با شیوه کاشت خیار درختی آشنا می شوید و همچنین با خاک مناسب و شرایط لازم برای رشد بهتر جوانه ها و داشتن گیاهی شاداب و با رشد خوب آشنایی کامل پیدا می کنید تا در کاشت این گیاه مفید و خوش طعم موفق باشید.
خیار از محصولات پر مصرفی می باشد، که در خانواده سبزیجات جای می گیرد، علاوه بر طعم و بوی خوب خیار غنی بودن آن از خواص بسیار موجب شده است، اهمیت این میوه برای دوستدارانش چند برابر شود، از خیار علاوه بر مصارف خوراکی و استفاده در انواع سالاد و ترشی در حوزه آرایشی و بهداشتی نیز استفاده می شود، در ادامه با نکات مهم و روش کاشت خیار درختی به خوبی آشنا می شوید.
می توان گفت خیار نسبتی نزدیک با کدو دارد و متعلق به آسیای میانه می باشد. از فواید جالب توجه آن می توان به رفع بوی بد دهان، بهبود سلامت کلیه ها، پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی، افزایش سلامت چشم، کمک به سم زدایی بدن و کاهش فشار خون بالا اشاره کرد.
کاشت خیار درختی
در صورتی که می خواهید، برای کشت مستقیم خیار درختی اقدام کنید، ابتدا باید اطمینان حاصل شود، که زمین از رطوبت کافی برخوار می باشد، به زمینی که دارای این ویژگی باشد، به اصطلاح«گاورو» گفته می شود، توصیه می شود، زیر و روی بذر ها به اندازه کافی بیته موس ریخته شود، بهترین خاک برای کشت نیز در گلدان های نشاء ماده ای طبیعی به نام بیته موس است.
در صورتی که دمای محیطی که سینی نشا در آن قرار دارد، دارای حرارتی معادل با سی درجه سانتی گراد باشد و نور و رطوبت مورد نیاز گیاه تامین شود، پس از گذشت پنج تا هفت روز شاهد جوانه های گیاه خواهید بود، در صورتی که شرایط مناسب برای جوانه زنی وجود نداشته باشد، این امر به تاخیر می افتد و علاوه بر آن در جریان رشد گیاه نیز اختلالاتی به وجود می آید.
از آنجایی که بذر ها دارای قیمت بالایی می باشند، بهتر است، ابتدا آن ها را در آب ولرم خیس کرد و ۲۴ ساعت پیش از کاشت در زمین یا گلدان آن ها را در یک پارچه نخی یا پنبه ای در دمایی معادل سی درجه سانتی گراد نگهداری کرد، به یاد داشته باشید، رعایت مراقبت های لازم کمک می کند، تا جوانه های گیاه بدون آفت و بیماری به زمین منتقل شوند، بنابراین بهتر است، مراقبت های اصولی را جدی بگیرید.
انتقال نشاء به زمین
کاشت خیار درختی با انتقال نشا به زمین اصلی خیار درختی آغاز می شود، پس از سبز شدن و رشد کافی جوانه ها باید به زمین اصلی منتقل شوند، به همین جهت لازم است، حفره هایی با رعایت فاصله و بر اساس تراکم بوته در متر مربع ایجاد شود، این حفره باید به اندازه حجم خاک گلدان های سینی نشا باشد.
پس از آماده شدن حفره ها با دقت کافی و به آهستگی نشاء را همراه با خاک گلدان از گلدان ها جدا کرده و در حفره ها قرار دهید. در این مرحله باید تلاش شود، تا ریشه ها دچار آسیب احتمالی نشوند، پس از انتقال نشا ها باید آبیاری زمین آغاز شود، این نکته را به خاطر بسپارید، که نشا نباید بیش از حد معمول در گلدان بماند، چرا که عبور از این زمان موجب می شود، تا ریشه به دلیل حجم کم خاک دچار آسیب شود و رشد گیاه از ابتدا با ضعف همراه خواهد شد و رشد درستی پیدا نخواهد کرد.
خاک مناسب
کاشت خیار درختی باید در خاک مناسب صورت بگیرد، میزان ph مناسب برای کشت خیار ۵٫۵ تا ۶٫۷ می باشد، خیار با کیفیت در خاک های سبک و نرم و با آبیاری کافی به دست می آید، این موضوع را نیز در نظر داشته باشید، که زمین های خیلی گرم و خیلی سرد برای رشد این گیاه مناسب نمی باشند.
خیار به به میزان شوری خاک حساس است و نسبت به خاک های شور واکنش نشان می دهد و در صورتی که حرارت دما در شب کمتر از پنج درجه سانتیگراد باشد، میوه ها به درستی تشکیل نمی شوند و یا دچار تغییراتی چون تغییرات فیزیولوژیک خواهند شد. بنابراین توصیه می شود، برای افزایش باردهی خیار از این راهکارهای اصولی و علمی استفاده کنید.
نوز برای خیار درختی
تمام سبزی ها از خانواده کدوئیان گیاه های فصل گرم می باشند و نها راه دستیابی به کشت موفق آن ها تامین نور مورد نیاز می باشد، خیار را می توان هم در خانه و هم در فضای آزاد کاشت، در نواحی با آب و هوای معتدل یا معتدل و سرد مانند تهران، اصفهان، کرج و شمیرانات در اواخر مرداد ماه می توان، خیار را در هوای آزاد کشت کرد، که این امر تحت عنوان کشت پاییزه انجام می گیرد.
کاشت خیار درختی در بهار و تابستان در فضای آزاد و در زمستان در داخل آپارتمان یا گلخانه و در زیر نایلون صورت می گیرد، در صورتی که کشت بذر ها در دمایی کمتر از پانزده درجه سانتی گراد صورت بگیرد، ممکن است، بذر ها سبز نشوند، اما در دمای بیست درجه سانتی گراد پس از گذشت شش روز و در دمای بیست و پنج درجه سانتیگراد بعد از چهار روز و همچنین در حرارت سی تا سی و پنج درجه سانتی گراد پس از سه روز جوانه ها سر از خاک بر می آورند.
آشنایی با کاشت خیار در گلدان و نحوه صحیح پرورش آن در منزل کمک می کند، در تمام سال در خانه به این محصول مفید دسترسی داشته باشید و بتوانید، از فواید بی نظیر آن بهره مند گردید.
آبیاری اولیه
بهترین نوع آبیاری برای گلخانه استفاده از سیستم تحت فشار به صورت قطره ای می باشد، استفاده از نوار های آبیاری از هدر رفتن آب پیشگیری می کند و آبیاری با برنامه ای منظم به پیش می رود، آبیاری سنتی علاوه بر افزایش میزان مصرف آب و رطوبت گلخانه ممکن است، منجر به شسته شدن مواد غذایی درون خاک شود و میزان دسترسی ریشه گیاه را در خاک به این مواد کاهش دهد.
آبیاری گیاه بسته به شرایط آن متفاوت خواهد بود، سن گیاه، بافت خاک و زمان مصرف عواملی هستند، که در این میزان دخالت دارند، به عنوان مثال خاک در فصل زمستان به آب کمتری نیاز دارد، تا در فصل تابستان اما در هر صورت آبیاری به شکلی منظم باید انجام گیرد، در خاک های سبک نیز مقدار آبیاری کمتر و فاصله زمانی بین آن نیز کوتاه تر است.
پیشنهاد می شود، برای آبیاری زمین را در حالت اشباع قرار ندهید و بهتر است، در فاصله زمانی میان دو آبیاری رطوبت موجود در خاک به میزان بیست و پنج درصد باشد، در بیانی دیگر باید گفت بهتر است، زمانی به آبیاری مجدد اقدام کنید، که رطوبت خاک به بیست و پنج درصد رسیده باشد، البته زمانی که خیار درختی به گلدهی برسد، به آبیاری بیشتری نیاز پیدا می کند.
بستن نخ در خیار درختی
برخی از کشاورزان معتقد هستند، پس از کاشت خیار درختی و کامل شدن چهار برگ حقیقی گیاه بهتر است، یک دوره تشنگی برای گیاه ایجاد شود، تا ریشه به شکلی طبیعی برای یافتن آب خود را گسترش دهد و به عمق خاک نفوذ کند، با ریشه زایی بیشتر حجم آن افزایش پیدا می کند و با آبیاری مجدد رشد بهتری خواهد داشت.
در زمان رشد بوته ها لازم است، نخ های گلخانه را آماده کرد و به بالای بوته های خیار درختی به سیم های مهار سقف گلخانه متصل کرد، تا در زمان رشد سریع بوته ها به شکلی منظم به دور نخ ها بسته شوند. بستن بوته ها به دور نخ روش های مختلف را شامل می شود.
هم می توان پایین نخ ها را به سیم مهار در پایین گیاه بست و هم این که می توان نخ اضافه را به دور قرقره های سیمی پیچاند و بر روی سیم مهار قرارداد، علاوه بر این روش ها می توانید، با استفاده از کلیپس های مخصوص که در اندازه قطر ساقه می باشند و به انتهای نخ ها بسته می شوند، ارتباط ساقه و نخ را بدون گره زدن به گیاه برقرار کنید.
چنانچه در مرحله نخ کشی دچار غفلت و بی توجهی شوید، این احتمال بسیار زیاد است، که ساقه گیاه بشکند و آسیب ببیند و در پی آن خسارت هایی نیز متحمل شوید.